I samband med politikercaféet i stallet på Fredriksbergs herrgård tio dagar före valet hade styrelsen sammanställt tio frågor som alla partier fick svara på. Alla åtta partier deltog vid utfrågningen och svarade på våra frågor. Tyvärr så har vi inte fått skriftliga svar från alla partier men vi publicerar de svar vi har fått in. Notera att Kristdemokraterna och Liberalerna har lämnat in gemensamma svar på frågorna.

1. Ökat bostadsbyggande

Det råder bostadsbrist på landsbygden. Kommunen har ett mål att nå 30,000 invånare 2030. Många äldre vill lämna sitt hus för en lägenhet och bo kvar på orten. Barnfamiljer vill köpa hus och flytta in. Hur vill ditt parti verka för att öka bostadsbyggandet på landsbygden?

Liberalernas svar: Viktigt att iordningställa tomter även utanför stadskärnan. Viktigt att det upplevs attraktivt och att det finns incitament för att bygga. Viktigt att basfunktionerna fungerar – skola, vård, omsorg. Vi måste få förenklade regler när det gäller strandnära lägen och betesmark.

2. Bättre möjligheter för resor & transporter

Bra vägar är en förutsättning för en levande landsbygd. Hur ser ert parti på stöd för att upprätthålla och förbättra landsbygdens vägar och även uppföljning av åtgärdsstödet till vägsamfälligheter?

Liberalernas svar: Det måste vara säkert att cykla även på landsbygden. Vägar måste skötas både sommar och vinter. Reseavdraget ska vara mer fördelaktigt för dom som bor på landsbygden. Bränslepriserna får inte rusa i väg okontrollerat. Kommunen ska även fortsättningsvis stötta vägsamfälligheter.

3. Digitalisera hela kommunen

Teleoperatörerna har redan börjat demontera kopparnätet och inom kort kommer många på landsbygden att stå utan fungerande telefoni och internetuppkoppling. På vilket sätt vill ert parti hjälpa till att lösa frågan så att företagare och privatpersoner fortsättningsvis kan arbeta och leva på landsbygden?

Liberalernas svar: Det händer mycket snabbt, när det gäller satellitbaserat internet. Vi behöver plan för att ta hand om de glömda områdena.

4. Bättre service & trygghet

Service är viktigt för en levande landsbygd. I Västerviks kommun får varje servicepunkt kommunalt stöd med upp till 100 tkr/år beroende på utbud. Utbudet kan exempelvis vara dator med internet & skrivare, broschyrer och turistinformation, café, försäljning av exempelvis fiskekort, få hjälp med att hitta information på kommunens hemsida och tipsa om besöksmål. Vad anser ditt parti om en etablering av servicepunkter på de fyra serviceorterna Påskallavik, Kristdala, Fårbo/Figeholm och Bockara/Berga likt Västerviksmodellen?

Liberalernas svar: Det är viktigt med mötesplatser, men satsningarna på dessa får inte slå ut resten av landsbygden.
Samlingspunkter är viktiga på många områden. Både för spontana möten, kunna marknadsföra kommunen och fungera som trygghetslänk för äldre.

5. Ge mer lokalt inflytande

Föreningslivet i kommunen är en stor styrka i Oskarshamns kommun, inte minst på landsbygden. Hur vill ditt parti uppmärksamma civilsamhället?

Liberalernas svar: För oss är föreningslivet mycket viktigt.

6. Investeringar & driftstöd

Under den pågående mandatperioden har det funnits pengapåsar för investeringar och driftstöd till lokal utveckling på landsbygden. Kommer ditt parti att fortsätta stötta denna modell i kommande mandatperiod? Ja eller Nej. Utveckla gärna ditt svar…

Liberalernas svar: Nej. Vi vill återgå till ett system som kanaliserar mer pengar till riktig verksamhet.  Vi tycker att politiker ska vara mer ute i verkligheten och själva vara delaktiga i att lyfta hela kommunen.

7. Mötesplatser & kultur

Mötesplatser är viktigt. I Kristdala har kommunen etablerat den första fritidsgården på landsbygden och den är mycket populär bland barn och ungdomar. Äldre personer besöker ofta träffpunkten på de olika orterna. Hur vill ditt parti tillgodose långsiktiga lösningar för mötesplatser såsom fritidsgårdar och träffpunkter på alla orter?

Liberalernas svar: Vi vill utveckla befintliga träffpunkter. När det gäller fritidsgård, så är inte bara att säga att det ska finnas. För att det ska vara möjligt så måste det finnas ett intresse och behov, samt ett intresse från föreningslivet att vara med och driva en sådan.

8. Kommunalt VA

Då det är många som inte är anslutna till kommunalt VA, hur ser ditt parti på frågan och hur skall det lösas så att alla har råd att ansluta sig där kommunalt vatten och avlopp dras fram? I exempelvis Bockara så har fastighetsägare nyligen fått betala 260 tkr för att ansluta sig.

Liberalernas svar: Alla ska ha ett godkänt avlopp. Kommunen måste vara flexibla när det gäller att godkänna enskilda avloppslösningar.

9. Balans mellan stad och land

För att hela kommunen ska vara attraktiv att bosätta sig i så är det inte bara viktigt att visa en attraktiv stad utan även visa upp en levande landsbygd. Attraktiva Oskarshamn arbetar bland annat med att marknadsföra varumärket Oskarshamn. Efter att ha undersökt Attraktiva Oskarshamns Instagram-konto från maj till augusti visar över 90% av fotona visade upp vad Oskarshamns stad har att erbjuda. Hur kommer ditt parti att bidra i kommande mandatperiod för att det ska bli balans mellan stad och landsbygd när det gäller varumärket Oskarshamn?

Liberalernas svar: Vi vill förändra hur styrelsen för Attraktiva Oskarshamn ser ut, det borde vara en representant från landsbygden. Vi vill ändra hur marknadsföringen av kommunen ser ut, den ska mer spegla hela kommunen.

10. Samverkan

Hela Sverige Ska Leva Oskarshamn bjöd in samtliga partier till ett möte i mitten av juni för att presentera de lokala utvecklingsplanerna. Ett uppföljningsmöte är bokat i slutet av 2018. Anser ditt parti att detta är ett bra sätt att samverka med Hela Sverige Ska Leva Oskarshamn för att lyfta prioriterade frågor från de lokala utvecklingsplanerna?

Liberalernas svar: Ja!

Mathias Karlsson
Liberalerna Oskarshamn