Nya tips för föreningar som vill söka stöd till olika projekt

Nu har vi uppdaterat och lagt till nya tips till föreningar som vill söka stöd för att finansiera lokala projekt och aktiviteter. Ett nytt tips är Postkodstiftelsen där man kan söka projektpengar upp till 2 miljoner kronor.

En enklare ansökan finns även för att ideella föreningar eller allmännyttiga stiftelser finns även möjlighet att söka mellan 20 000–50 000 kronor för att genomföra projekt i närområdet genom Grannskapsinitiativet.

Klicka här för att läsa mer om att söka stöd!

Foto: Freepik

Inbjudan och anmälan till digitala bygderåd 2022

Förening, företag, organisation, privatperson, politiker:

Välkommen att delta på digitala stormöten om lokal utveckling!

I år viker vi bygderåden till att föreningarna får presentera resultatet av pågående aktiviteter i de lokala utvecklingsplanerna. Vi passar även på att tipsa om var man kan söka stöd för lokal utveckling om du har en idé som du vill göra verklighet av.

Ordförande Annicka Gunnarsson och representanter från styrelsen samt Oskarshamns kommuns landsbygdsutvecklare Kristina Hägg-Blecher deltar på bygderåden är de som bjuder in och håller i dem.

Följande datum är inbokade:

Klicka på respektive länk nedan för att läsa lite mer om agendan.

Anmälan är öppen till samtliga bygderåd. Kanske är du intresserad av vad som händer på alla orter och du får självklart vara med på vilka du vill. Anmäl dig till ett, flera eller alla. Det bestämmer du själv!

Stormöte via Zoom

Precis som förra året har vi valt att hålla digitala bygderåd via Zoom. Du deltar enkelt via antingen dator eller telefon. Om du deltar via dator så behöver du installera Zoom. Deltar du via telefon så ringer du ett 08-nummer och knappar in en sifferkod vilket gör det enkelt för alla att delta.

Anmäl dig till stormötet genom att klicka på länken nedan. Alla uppgifter om Zoom-mötet mejlas ut samma dag som mötet äger rum. Välkommen att delta!

Kom igång med ZOOM – tips för dig som är nybörjare!

Följ med oss på Landsbygdsriksdagen

Vi har fått 50 000 kr i bidrag från Oskarshamns kommun för att skicka några deltagare på denna fantastiskt intressanta landsbygdskonferens. Vi söker nu dig, föreningsmänniska, företagare, privatperson, som brinner för landsbygderna och dess utveckling. Du är välkommen att följa med oss!

Du får härmed möjlighet att följa med oss på Landsbygdsriksdagen 2022 som går av stapeln den 20-22 maj på Elmia i Jönköping. På fredagen blir det intressanta inspirationsresor med buss där man som deltagare väljer en utifrån eget intresse, allt från vandringsleder och Gnosjöandan till landsbygdsdialog och lokal matproduktion, kultur och miljö, hållbarhet, design och mycket mer.

På lördagen och söndagen blir det seminarier, politikersamtal, mässa, bankettmiddag, analyser och mycket mer.

Landsbygdsdialog.

Partiföreträdare kommer till Landsbygdsriksdagen. Foto: Pressfoto/Respektive parti.

Följande partiföreträdare deltar på Landsbygdsriksdagen 2022 i Jönköping:

  • Annie Lööf, partiledare (C )
  • Nooshi Dadgostar, partiledare (V)
  • Märta Stenevi, språkrör (MP)
  • Jakob Olofsgård, talesperson för landsbygds- och bostadsfrågor (L)
  • Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M)
  • Peter Kullgren, partisekreterare och landsbygdspolitisk talesperson (KD)
  • Mattias Karlsson, landsbygdspolitisk talesperson (SD)
  • Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister (S)

På lördagen genomförs landsbygdsdialogen på stora scenen på Elmia kongress & konserthus och samtalen leds av journalisten Gunilla Kindstrand.

Söndagen bjuder TV4-profilen Marcus Oscarsson, som var vår huvudtalare på länets egen konferens Landsbygdsdagarna 2017 i Oskarshamn, på en analys av landsbygdsdialogen med partiledarna och partiföreträdarna samt landsbygdspolitiken i Sverige.

Vi ordnar med allt.

Tre fullspäckade dagar med inspiration. Vi ordnar med både anmälningsavgift, boende på hotell i eget rum samt samåkning dit den 19 maj och hem 22 maj. Frukost, lunch och middag ingår också i priset.

Det enda du ”betalar” är med din tid och ditt engagemang.

Vill du följa med?

Kontakta Ingrid Thornberg, ingrid@hssloskarshamn.se så anmäler vi dig!

Oskarshamns kommun kommer att skicka en delegation med tjänstemän och politiker med så det blir flera som du kommer att känna igen. Ingrid Thornberg åker också med såklart.

Viktiga datum:

19 maj – Vi åker till Jönköping
20 maj – Inspirationsresor med buss i Jönköpings län
21-22 maj – Program med seminarier, mässa mm.
22 maj – Hemfärd fullmatade med inspiration och nya idéer!

Vi hoppas att du vill följa med och inspireras!

Styrelsen efter årsmötet 2022

Den 9 mars hade kommunbygderådet årsmöte via Zoom. Vi gick igenom dagordningen och allt från verksamhetsberättelse och ekonomi från 2021 till verksamhetsplan och budget för 2022.

Under mötet valdes undertecknad till ordförande för kommande tvåårsperiod 2022-2024. Vi valde även två ledamöter: Claes Zachrison som omval 2022-2024 och Mattias Johansson som fyllnadsval 1 år 2022-2023.

Mattias har varit ersättare i styrelsen men valdes under årsmötet till ledamot och kassör efter att Thomas Oscarsson bett om att bli entledigad från uppdraget som kassör. Mattias har således valts som kassör som fyllnadsval under ett år, 2022-2023.

När det gäller ersättare så fick Mark Geuze förnyat förtroende 2022-2024. Årsmötet valde även en ny ersättare i styrelsen, Niina Nordlund, bosatt i Malghult utanför Kristdala, som ersättare under åren 2022-2024.

Niina Nordlund har stor erfarenhet av besöksnäring och företagande. Hon driver bland annat gård med skogsbruk. Under de senaste åren har Niina arbetat som projektledare för Mera ut och med sitt breda nätverk så blir Niinas kunskaper och erfarenheter ett bra tillskott i styrelsen.

Vi hälsar Niina välkommen i styrelsen och tackar Anette Rogö, Ann-Sofie Johansson och Åke Nilsson för den tid och det engagemang ni lagt ner i kommunbygderådet.

/Annicka Gunnarsson, ordförande

Kolla in hela styrelsen!

Minienkät om levande landsbygd i Oskarshamns kommun – förlängd till 13 mars

Nu är det dags för dig som invånare på landsbygderna i Oskarshamns kommun att tycka till i vår minienkät. Vi vill helt enkelt bara veta vilken fråga som DU anser är viktigast för en levande landsbygd.

Du har även möjlighet att skriva vad du vill fråga de lokala politikerna inför kommunvalet i september. Din fråga kan komma att ställas anonymt i vår politikerutfrågning ”Inför valet 2022” i augusti.

Enkäten är öppen till den 13 mars.

Tack för att du bidrar till lokal utveckling!

Inbjudan till årsmöte den 9 mars

Hela Sverige Oskarshamn bjuder in medlemsföreningar och medlemmar till årsmöte. Med tanke på att smittspridningen fortfarande är relativt hög så har vi valt att hålla årsmötet via Zoom.

När: Onsdag 9 mars kl. 19:00-20:00

Var: Zoom-länk https://zoom.us/j/5131169783

Telefon: 08-505 00 828 eller 08-505 00 829

Mötes-ID: 51 31 16 97 83 #

Så här deltar du på Zoom-möten

Välkommen att delta!

Årsmöteshandlingar

Inbjudan: Inspirationskväll med Teo Härén

Hela Sverige Kalmar län bjuder in föreningar, landsbygdsambassadörer, beslutsfattare och tjänstepersoner till en inspirerande kväll med kreativitetens författaren Teo Härén den 17 november. Välkommen att anmäla dig!

”Det talas mycket om kreativa storstäder. Men kan inte landsbygden vara minst lika nu kreativ? Självklart kan den det!”

Teo härén

Kvällen ska ge oss nya idéer och ny energi för att fortsätta utveckla den kreativa landsbygden. Med ett mixat gäng som möte, från hela vårt fantastiska län så tror vi att många spännande framtidsplaner kan smidas och nya samarbeten kan gro.

Inspirationskväll

Föreläsare? Teo Härén – www.teoharen.se

När? Onsdag 17 november, klockan 18.00.

Var? Blomstermåla Folkets hus

Anmälan? Anmäl att ni kommer till weronicastalered@gmail.com senast den 11 november. Vi bjuder på kvällsmacka, meddela särskild kost vid anmälan.

Ladda ner inbjudan nedan:

Foto: Teo Härén

Lev din dröm Oskarshamn på Bomässan

Lördag den 16 oktober deltar Kristina Hägg-Blecher på Bomässan i Oskarshamn för att bland annat presentera Lev din dröm Oskarshamn. Du kan även träffa Fönstermakaren Mark Geuze för att prata fönsterrenovering, byggnadsvård och såklart även ödehus då han är initiativtagare till arbetet med ödehus.

Läs mer om Lev din dröm Oskarshamn här!

Bomässan äger rum på Forum i Oskarshamn och är öppen mellan 10-15 och gästas av bland annat Oskarshamns Stadsarkitekt Erik Hjertqvist som kommer prata om stadsutveckling och kommande projekt.

Bomässan gästas även av den välkända kocken Tareq Taylor som nyligen utsågs till årets tv-personlighet på Kristallengalen och som gjort stor succé med tv-programmet ”Tareq Taylors matresa”.

Program för Bomässan 2021

« Äldre inlägg