Rapport från Mera ut-projektet

Tiden går snabbt och nu har vi en härlig vår att njuta av!

Det blev Svensk Destinationsutveckling AB som fick uppdraget att starta upp ett företagarnätverk och affärsutveckla företag som vill samverka och tillsammans erbjuda paket inom äta, bo och göra. Vi har haft några inspirerande första träffar och även lyssnat på en första föreläsning ”Den svenska besökaren” av Caroline Jonsson.

Nästa vecka 21 april kommer Johan Delfalk och föreläser om ”Besöksnäring på landsbygden” och Marcus Eldh föreläser om ”Hållbar Naturturism”. De här föreläsningarna är digitala, kostnadsfria och öppna för alla så låter det intressant, mejla mig så skickar jag en länk. Det ska bli spännande att se vad som kommer att växa fram ur företagarnätverket Mera ut som vi valt att kalla det. Vi hoppas att de ska få mera ut av det och att fler ska komma ut mera.

Jag har sedan i början av maj avverkat 6 etapper på Ostkustleden och har två kvar. Jag förundras över vilken fantastisk och varierande natur vi har i kommunen. Allt från det vackraste natur- och kulturlandskap, fina skogar, insjöar till en underbar skärgård. Jag går med GPS och levererar efter varje sträcka en gpx fil till kommunens kartavdelning där Ida Norling stämmer av att leden ligger rätt på kartan. Under nästa vecka ska hon börja ta fram förslag på kartor.

Tanken är att varje sträcka ska ligga på en PDF som man kan skriva ut hemma och ta hjälp av både när man ska planera sin vandring och när man sedan vandrar. Man kan också ladda ner Naturkartans app och använda den som stöd. Vi använder flitigt naturkartan härhemma. Ska vi ut i skogen så tar vi ofta hjälp av kartan, både sambon som är jägare och jag som gillar att vandra och jogga på stigar och cykla på grusvägar. Den har hjälpt mig att hitta rätt flera gånger. Ett tips är att ha en powerbank med för det drar ström och det är tryggt att även ha en papperskarta.

En annan sak som händer nu i vårdagarna är att Döderhults Naturskyddsförening som förvaltar leden kommer att gå ut och göra sin tillsynsvandring under lördag-söndag 24-25 april och 8-9 maj. Då går föreningen över hela leden och ser till att där finns markeringar, kollar av framkomlighet och att allt ser ut som det ska. Är det så att du har ett extra intresse av naturen så stötta gärna föreningen med ett medlemskap.

Är det så att du skulle vilja hjälpa till med Ostkustleden, kontakta mig. Det finns möjlighet att bli ledtillsynare och ansvara för att sköta en liten del av en etapp eller ingå i en arbetsgrupp och hjälpa till med underhåll på broar, spänger och stugor. Flera av föreningens medlemmar är äldre och alla hjälpsamma händer är välkomna.

Vi jobbar också med en upphandling på vägledningsskyltar som under sommaren ska sättas upp på leden. Senare kommer det också komma upp nya informationsskyltar och vi håller på att se över den digitala informationen kring Ostkustleden.

Förra veckan gjordes en stuginventering av Niclas Börjesson på GHAB. Hans observationer kommer vara till stor hjälp för att ta fram en behovs och kostnadsanalys för åtgärder som kan behövas för att säkerställa att stugorna är i säkert och användbart skick.

Sista veckan i april har vi under några kvällar bjudit in markägare från etapp ett till en träff vid Naturcenter i Hycklinge. Vi vill berätta mera om projektet tillsammans med Döderhults Naturskyddsförening och skapa en långsiktig dialog. Vi kommer sedan fortsätta att bjuda in till nya träffar etapp för etapp. Några har jag redan träffat under mina vandringar och jag ser fram emot att träffa alla.

Jag har också dialog med de olika föreningarna som driver vandringsleder i kommunen och hade i lördags förmånen att få vara med när den nya leden vid Målsjön invigdes. Kan varmt rekommendera ett besök där.

I projektet ingår också att vara med och utveckla evenemang. Vi kommer att anordna en träff längre fram där det blir rådgivning till företag och föreningar vid utveckling av evenemang i samverkan. Låter det intressant så hör av er.

Jag bifogar också nyhetsbrev 2 som kom ut för en tid sedan.

Önskar er en fin vår!

0491-76 42 85
niina.nordlund@oskarshamn.se

Resultat från invånarenkäten i Figeholm

Under februari fick invånarna i Figeholmsbygden chans att svara på vår invånarenkät. 10% av invånarna valde att svara på enkäten vilket är en bra svarsfrekvens. Resultatet presenterades på det digitala bygderådet.

På det digitala bygderådet den 8 april presenterades resultaten för deltagarna. Nu har vi sammanställt en komplett rapport med alla resultat och svar från invånarenkäten, samt en topplista med vilka aktiviteter som är mest prioriterade.

Från idé till verkstad

Hur går vi nu från idéer till verkstad?

28,7% av de som svarat på enkäten kan tänka sig att engagera sig vilket bådar gott för den lokala utvecklingen. Utifrån enkätens svar på frågan om vilka aktiviteter som invånarna är intresserade av att engagera sig i så har vi kommit fram till att det finns möjlighet att skapa följande arbetsgrupper:

 1. Kurran – 6 personer
 2. Hundrastgård – 3 personer
 3. Turism & marknadsföring – 3 personer
 4. Konst & kulturaktiviteter – 3 personer
 5. Pulkabacken – 2 personer
 6. Ställplatser – 2 personer

Lokal utveckling pågår

Högst prioritet just nu är pågående arbete med Kurran där en arbetsgrupp redan skapats. Kontakta Maja Hansson vid intresse. Utöver det så arbetar BK Bore för fullt med aktivitetscentret på Kjellskulle där padelbanorna i princip är klara.

Läs mer:

Lokal utvecklingsplan: Figeholmsbygden

Resultat från invånarenkäten i Kristdala

Under februari fick invånarna i Kristdalabygden chans att svara på vår invånarenkät. 19% av invånarna valde att svara på enkäten vilket är en bra svarsfrekvens. Resultatet presenterades på det digitala bygderådet.

På det digitala bygderådet den 6 april presenterades resultaten för deltagarna. Nu har vi sammanställt en komplett rapport med alla resultat och svar från invånarenkäten, samt en topplista med vilka aktiviteter som är mest prioriterade.

Från idé till verkstad

Hur går vi nu från idéer till verkstad?

27,8% av de som svarat på enkäten kan tänka sig att engagera sig vilket bådar gott för den lokala utvecklingen. Utifrån enkätens svar på frågan om vilka aktiviteter som invånarna är intresserade av att engagera sig i så har vi kommit fram till att det finns möjlighet att skapa följande arbetsgrupper:

 1. Sporthall med godkända mått – 12 personer
 2. Dämmen – 7 personer
 3. Utveckling av turism – 5 personer
 4. Kurser i mat & hantverk – 4 personer
 5. MTB-bana – 3 personer
 6. Boende & ödehus – 3 personer
 7. Tvätthall – 3 personer
 8. Frisbeegolf – 2 personer
 9. Städdag/göra fint i samhället – 2 personer

Lokal utveckling pågår

Högst prioritet just nu är pågående arbete med att färdigställa arbetet inom det lokala utvecklingsprojektet 2018-2020 där det bland annat kvarstår arbete med en förstudie om nybyggnation av småhus och seniorlägenheter.

Arbetsgrupper för sporthall är under uppbyggnad liksom vandringsled/MTB-bana, frisbeegolf, kurser i mat och hantverk, städdag, hundlatriner mm.

Läs mer:

Lokal utvecklingsplan: Kristdalabygden

Projektet Mera ut bjuder in till två inspirationsföreläsningar

Projektet Mera ut erbjuder under våren inspirationsföreläsningar till er som arbetar inom besöksnäring, anordnar event eller möter besökare.

Den 21 april hålls två föreläsningar. Vi kommer att höra Johan Delfalk prata om ”Besöksnäring på landsbygden”. Johan kommer att gå in på delar som entreprenörskap, värdskap och möjligheter med landsbygdsutveckling.

Marcus Eldh föreläser om ”Hållbar naturturism” och inspirerar oss kring produktutveckling och hållbar utveckling. Han delar också med sig av sina erfarenheter kring hur man kan utveckla upplevelser som är anpassade till specifika målgrupper. Hur du kan ta fram aktiviteter och resor som är unika, som sticker ut och som verkligen säljer!

21 april, klockan 09.00–10.00 – Besöksnäring på landsbygden med Johan Delfalk
21 april, klockan 10.30–11.30 – Hållbar Naturturism med Marcus Eldh

Tycker du att det låter intressant, varmt välkommen med din anmälan! Båda föreläsningarna är kostnadsfria. Tipsa gärna alla du tror kan vara intresserade!

Kontaktperson för Mera ut

Niina Nordlund
Tillväxt- och näringslivskontoret, Oskarshamns kommun 
Telefon: +46 (0)491-76 42 85
E-post: niina.nordlund@oskarshamn.se

http://www.facebook.com/landsbygdohamn/

Foto: Jakob Wallin

Resultat från invånarenkäten i Bockara

Under februari fick invånarna i Bockarabygden chans att svara på vår invånarenkät. 19% av invånarna valde att svara på enkäten vilket är en bra svarsfrekvens. Resultatet presenterades på det digitala bygderådet.

På det digitala bygderådet den 25 mars presenterades resultaten för deltagarna. Nu har vi sammanställt en komplett rapport med alla resultat och svar från invånarenkäten, samt en topplista med vilka aktiviteter som är mest prioriterade.

Från idé till verkstad

Hur går vi nu från idéer till verkstad?

17,6% av de som svarat på enkäten kan tänka sig att engagera sig vilket bådar gott för den lokala utvecklingen. Utifrån enkätens svar på frågan om vilka aktiviteter som invånarna är intresserade av att engagera sig i så har vi kommit fram till att det finns möjlighet att skapa följande arbetsgrupper:

 1. Hembygdsgården inkl. lekplats – 3 personer
 2. Vandringsled/skidled – 3 personer
 3. Dagligvaruhandel – 2 personer
 4. Utegym – 1 person
 5. Badplatsen – 1 person
 6. Hålla rent i samhället – 1 person
 7. Fartkameror för att sänka hastigheten – 1 person

Lokal utveckling pågår

Högst prioritet just nu är pågående arbete med taket på dansbanan och sammanslagning av hembygdsföreningen och aktivitetsföreningen till en samhällsförening. Inom det lokala utvecklingsprojektet arbetas det med aktiviteter inom projektet såsom obemannad butik, informationstavla och förstudie om nybyggnation av seniorlägenheter.

Läs mer:

Lokal utvecklingsplan: Bockarabygden

Resultat från invånarenkäten i Påskallaviksbygden

Under februari fick invånarna i Påskallaviksbygden chans att svara på vår invånarenkät. 17% av invånarna valde att svara på enkäten vilket är en bra svarsfrekvens. Resultatet presenterades på det digitala bygderådet där det framkom önskemål om att starta upp en samhällsförening i Påskallavik.

På det digitala bygderådet den 24 mars presenterades resultaten för deltagarna. Nu har vi sammanställt en komplett rapport med alla resultat och svar från invånarenkäten, samt en topplista med vilka aktiviteter som är mest prioriterade.

Från idé till verkstad

Hur går vi nu från idéer till verkstad?

27,2% av de som svarat på enkäten kan tänka sig att engagera sig vilket bådar gott för den lokala utvecklingen. Utifrån enkätens svar på frågan om vilka aktiviteter som invånarna är intresserade av att engagera sig i så har vi kommit fram till att det finns möjlighet att skapa följande arbetsgrupper:

 1. Aktivitetscenter & skatepark – 13 personer
 2. Padelbana – 8 personer (Tennisklubben arbetar med aktiviteten)
 3. Vågbrytare i hamnen – 7 personer (Båtklubben arbetar med aktiviteten)
 4. Minigolf – 5 personer
 5. Kultur – 5 personer
 6. Kallbadhus & bastu – 4 personer
 7. Barn- & ungdomsaktiviteter – 4 personer
 8. Samhällsförening – 3 personer

Det är även flera aktiviteter är det 2 personer som kan tänka sig att engagera sig.

Viktigt med en samhällsförening

Flera av mötets deltagare var överens om att uppstart av en samhällsförening i Påskallavik är viktigt för att fortsätta arbetet med lokal utveckling. Påskallaviks båtklubb har fullt upp med utveckling i hamnen.

Tre personer har angett att de är intresserade och det krävs ett tiotal för att forma en styrelse. Annicka och Kristina kan vara bollplank. Studieförbundet Vuxenskolan kan vara behjälpliga i en uppstart av en förening.

Läs mer:

Lokal utvecklingsplan: Påskallaviksbygden

Viktiga enkäter för framtidens landsbygd

Inför kommande leaderperioden tar leaderområdena Astrid Lindgrens Hembygd och Kustlandet fram en ny utvecklingsstrategi och de behöver vår hjälp för att påverka utvecklingen i vår landsbygd.

Klicka på länkarna nedan för att fylla i enkäterna!

Du som är engagerad och verksam i Kristdalabygden och Bockarabygden samt övrigt område väster om E22 tillhör Astrid Lindgrens Hembygd.

Du som är engagerad och verksam inom Kustlandet som är området öster om E22 med Misterhultsbygden inkl. Mörtfors, Fårbobygden, Figeholmsbygden och Påskallaviksbygden ska fylla i denna enkät.

Inbjudan till digitala bygderåd

Förening, företag, organisation, privatperson, politiker:

Välkommen att delta på digitala stormöten om lokal utveckling!

Nu är det dags att presentera resultatet av invånarenkäterna som gjordes i februari. Vi kommer att ge tips och råd om hur man kan arbeta vidare i arbetsgrupper för att genomföra aktiviteter – att gå från idé till verkstad helt enkelt!

Vi tipsar även om var man kan söka stöd för lokal utveckling.

Ordförande Annicka Gunnarsson, representanter från Hela Sverige Oskarshamns styrelse samt landsbygdsutvecklare Kristina Hägg-Blecher på Oskarshamns kommun deltar på samtliga bygderåd.

Följande datum är inbokade:

 • 24 mars – Påskallaviksbygden
 • 25 mars – Bockarabygden
 • 6 april – Kristdalabygden
 • 8 april – Figeholmsbygden
 • 10 maj – Fårbobygden – Nytt datum!

Anmälan är öppen till samtliga bygderåd. Kanske är du intresserad av vad som händer på alla orter och du får självklart vara med på vilka du vill. Anmäl dig till ett, flera eller alla. Det bestämmer du själv!

Stormöte via Zoom

De digitala bygderåden arrangeras via Zoom och du deltar enkelt via antingen dator eller telefon. Om du deltar via dator så behöver du installera Zoom. Deltar du via telefon så ringer du ett 08-nummer och knappar in en sifferkod vilket gör det enkelt för alla att delta.

Anmäl dig till stormötet genom att klicka på länken nedan. Alla uppgifter om Zoom-mötet mejlas ut samma dag som mötet äger rum. Välkommen att delta!

Tips!

Kom igång med ZOOM – tips för dig som är nybörjare!

Inbjudan till kunskapsdag 14 april

Företagsnära forskning från jord till bord

En kunskapsdag den 14 april kl. 10-14.30

Vad kan forskningen göra för dig och din verksamhet?

Häng med oss på en spännande kunskapsresa från jord till bord, där vi bland annat får lyssna till forskning om företagande på landsbygden, jakten på det perfekta köttet samt forskningens bidrag till vegetabiliska produkter och svensk vinproduktion! Deltar gör bland andra Fredrik Fogelberg; forskare inom baljväxter, Anders Karlsson; professor i köttvetenskap, Kullabergs Vingård samt Sara Johansson; forskare vid Jönköpings högskola.

Digitalt den 14 april kl. 10.00-14.30, i samverkan mellan de tre smålandslänens livsmedelsstrategier.

Läs mer och anmäl dig via bifogad inbjudan!

Vänliga hälsningar,

Kristina Bergman Livsmedelsutveckling Sydost

« Äldre inlägg