Tiden går snabbt och nu har vi en härlig vår att njuta av!

Det blev Svensk Destinationsutveckling AB som fick uppdraget att starta upp ett företagarnätverk och affärsutveckla företag som vill samverka och tillsammans erbjuda paket inom äta, bo och göra. Vi har haft några inspirerande första träffar och även lyssnat på en första föreläsning ”Den svenska besökaren” av Caroline Jonsson.

Nästa vecka 21 april kommer Johan Delfalk och föreläser om ”Besöksnäring på landsbygden” och Marcus Eldh föreläser om ”Hållbar Naturturism”. De här föreläsningarna är digitala, kostnadsfria och öppna för alla så låter det intressant, mejla mig så skickar jag en länk. Det ska bli spännande att se vad som kommer att växa fram ur företagarnätverket Mera ut som vi valt att kalla det. Vi hoppas att de ska få mera ut av det och att fler ska komma ut mera.

Jag har sedan i början av maj avverkat 6 etapper på Ostkustleden och har två kvar. Jag förundras över vilken fantastisk och varierande natur vi har i kommunen. Allt från det vackraste natur- och kulturlandskap, fina skogar, insjöar till en underbar skärgård. Jag går med GPS och levererar efter varje sträcka en gpx fil till kommunens kartavdelning där Ida Norling stämmer av att leden ligger rätt på kartan. Under nästa vecka ska hon börja ta fram förslag på kartor.

Tanken är att varje sträcka ska ligga på en PDF som man kan skriva ut hemma och ta hjälp av både när man ska planera sin vandring och när man sedan vandrar. Man kan också ladda ner Naturkartans app och använda den som stöd. Vi använder flitigt naturkartan härhemma. Ska vi ut i skogen så tar vi ofta hjälp av kartan, både sambon som är jägare och jag som gillar att vandra och jogga på stigar och cykla på grusvägar. Den har hjälpt mig att hitta rätt flera gånger. Ett tips är att ha en powerbank med för det drar ström och det är tryggt att även ha en papperskarta.

En annan sak som händer nu i vårdagarna är att Döderhults Naturskyddsförening som förvaltar leden kommer att gå ut och göra sin tillsynsvandring under lördag-söndag 24-25 april och 8-9 maj. Då går föreningen över hela leden och ser till att där finns markeringar, kollar av framkomlighet och att allt ser ut som det ska. Är det så att du har ett extra intresse av naturen så stötta gärna föreningen med ett medlemskap.

Är det så att du skulle vilja hjälpa till med Ostkustleden, kontakta mig. Det finns möjlighet att bli ledtillsynare och ansvara för att sköta en liten del av en etapp eller ingå i en arbetsgrupp och hjälpa till med underhåll på broar, spänger och stugor. Flera av föreningens medlemmar är äldre och alla hjälpsamma händer är välkomna.

Vi jobbar också med en upphandling på vägledningsskyltar som under sommaren ska sättas upp på leden. Senare kommer det också komma upp nya informationsskyltar och vi håller på att se över den digitala informationen kring Ostkustleden.

Förra veckan gjordes en stuginventering av Niclas Börjesson på GHAB. Hans observationer kommer vara till stor hjälp för att ta fram en behovs och kostnadsanalys för åtgärder som kan behövas för att säkerställa att stugorna är i säkert och användbart skick.

Sista veckan i april har vi under några kvällar bjudit in markägare från etapp ett till en träff vid Naturcenter i Hycklinge. Vi vill berätta mera om projektet tillsammans med Döderhults Naturskyddsförening och skapa en långsiktig dialog. Vi kommer sedan fortsätta att bjuda in till nya träffar etapp för etapp. Några har jag redan träffat under mina vandringar och jag ser fram emot att träffa alla.

Jag har också dialog med de olika föreningarna som driver vandringsleder i kommunen och hade i lördags förmånen att få vara med när den nya leden vid Målsjön invigdes. Kan varmt rekommendera ett besök där.

I projektet ingår också att vara med och utveckla evenemang. Vi kommer att anordna en träff längre fram där det blir rådgivning till företag och föreningar vid utveckling av evenemang i samverkan. Låter det intressant så hör av er.

Jag bifogar också nyhetsbrev 2 som kom ut för en tid sedan.

Önskar er en fin vår!

0491-76 42 85
niina.nordlund@oskarshamn.se